Je hebt website is gestart en natuurlijk zijn statistieken via Analytics aanwezig, je hebt al een paar dagen of zelfs weken gewacht zodat de data een beetje kan gaan lopen.
Dit is dan het juiste moment om te gaan kijken naar de basis Analytics gegevens en data waar elke website eigenaar met enige regelmaat naar zou moeten kijken.
Google Analytics ziet er een beetje ingewikkeld uit voor nieuwe gebruikers. Maar de vele informatie die je krijgt compenseert weer hiermee. Het is het echt waard om rustig de stappen door te nemen. Hier zijn een paar simpele dingen die ik zal behandelen, zodat je Google Analytics beter gaat begrijpen. (via het uwweb website cms zorgen we dat analy standaard geinstalleerd wordt op uw website )
1. Basis gegevens om op te letten in Google Analytics.
Als je net start met Google Analytics, moet je het meest letten op:
- sessies
- gebruikers
- paginaviews
- pagina’s per sessie
- gemiddelde duur van sessie,
- mensen die op je webpagina komenen daarna van de site afgaan zonder terug te komen
- het percentage van nieuwe sessies
Er zijn veel andere metrieken die je kan toevoegen, of later kan bekijken, maar ik beveel je nu aan te starten met deze gegevens:
Hier is een basis, niet technische uitleg (dat hoop ik tenminste) van wat deze metrieken betekenen:
- Sessies : het aantal keren dat bezoekers actief zijn op je site. Eigenlijk heeft elke bezoeker 1 ‘sessie’ wanneer ze je website bezoeken, maar ze kunnen ook meerdere hebben , dit ligt aan de situatie.
- Gebruikers: het aantal bezoekers die tenminste 1 sessie op je website hebben. Dit nummer is preciezer in het vertellen hoeveel ‘individuele’ mensen je website hebben bezocht.
- Paginaviews: het aantal pagina’s bezocht door mensen op je website, als je meer dan 1 pagina op je website hebt, moet dit nummer hoger zijn dan het aantal sessies.
- Pagina’s per sessie: het gemiddelde aantal pagina’s bekeken tijdens een sessie op je website. Meer pagina’s per sessie betekend dat gebruikers meer op je site rondkijken.
- Gemiddelde duur sessie: het percentage bezoeken die maar 1 pagina duren (dat een bezoeker 1 pagina bezoekt, en dan weggaat van je website). Normaal is een hoge ‘Bounce rate’ (dat mensen weggaan zonder je pagina echt te bekijken) een teken dat ze niet hebben gevonden wat ze zochten.
- Percentage nieuwe sessies: het gemiddelde percentage van mensen die je pagina voor het eerst bezoeken. Een goede website heeft vaak een mix van nieuwe, en terugkomende bezoekers.
Gelukkig, heeft Google Analytics een speciaal tabblad gemaakt van deze metrieken. Dit heet het overzicht tab.
2. Hoe krijg je een overzicht van je website in Google Analytics
De beste manier om je succes bij te houden van je website, is door je verkeer regelmatig te vergelijken.
Naarmate je wacht, kun je meer data verzamelen, en kun je de resultaten vergelijken, van maand naar maand, kwartaal naar kwartaal en zelfs jaar naar jaar. Laat me je zien hoe je een overzicht van je eigen website zijn prestaties (met alle metrieken van hierboven) kan zien, en hoe je data kan vergelijken:
- Selecteer ‘Alle Site Data’
- Je wordt meteen naar het ‘Publieke Overzicht’ tabblad gebracht (in de Google Analytics verslagen sectie).
- Set de data omvang (rechtsboven) naar je gewilde periode
- Selecteer het ‘Vergelijken met’ tabblad.
- Selecteer ‘Vorige Periode’
In dit tabblad, moet je regelmatig op deze gegvens letten.
Op een erg basis niveau, zijn dit je metrieken.
Om te starten, moeten je aantal sessies, gebruikers en paginaviews steeds stijgen. Je moet ook zorgen dat de meerderheid van je bezoekers meer dan een pagina per sessie bezoeken, al helemaal als je steeds weer pagina’s toevoegt op je website. Je moet ook zorgen dat de gemiddelde sessie duur ook steeds weer stijgt, dus dan weet je dat bezoekers jouw inhoud interessant vinden. En je moet ook zorgen dat het percentage van het aantal nieuwe sessies stijgt, terwijl je ook een vast aantal terugkerende bezoekers krijgt, wanneer je site en je inhoud aangeven dat je nieuwe bezoekers krijgt, maar ook terugkerende bezoekers.
Van al deze metrieken, wil je niet dat je ‘bounce rate’ omhoog gaat.
Afhangend van je website hoort een ‘bounce rate’ niet hoger te zijn dan 70 tot 80 procent.
Als het wel zo is, is het duidelijk dat je bezoekers je website niet leuk vinden.
3. Hoe vind je de belangrijkste webverkeer bronnen in Google Analytics
Nog een belangrijk onderdeel waar alle website eigenaren aandacht aan zouden moeten besteden is webverkeer bronnen.
Voor nieuwere websites is de kans groot dat je maar 4 bronnen ziet:
- Direct verkeer: bezoekers die op je website komen door het webadres in hun browser of hun bladwijzer te typen.
- Organisch verkeer: bezoekers die op je website komen door een zoekmachine (ondermeer via longtail zoekwoorden).
- Doorverwezen verkeer: bezoekers die via een andere website ( linkbuilding) op jouw website zijn gekomen.
- Sociaal verkeer: bezoekers die op je website komen door social media
Hoe dan ook, of je nou wel of niet meer bronnen van webverkeer ziet, ligt dit aan jouw SEO en je marketing moeite. Hier kun je zien hoe je de belangrijkste bronnen van Google Analytics kan vinden:
- Selecteer ‘Alle Website Data’.
- Je wordt meteen naar het ‘publieke overzicht’ gebracht in de Google Analytics verslagen sectie.
- Selecteer het Acquisitie tabblad
- Selecteer het brom /medium tabblad
- Pas de datum omvang (rechts bovenin) aan hoe jij het wil.
Er is geen regel voor hoeveel webverkeer er binnen moet komen via elke individuele webverkeer bron. Maar ik vind dat nieuwe websites een gezonde mix van alle types moeten hebben.
Voortgang bijhouden
En dat was een basis hoe je moet werken met Google Analytics.
Er is geen limiet meer aan wat je kan doen met deze informatie. En naarmate je er meer mee bezig bent, kun je meer mogelijkheden ontdekken. Maar voor nu, beveel ik je aan om deze informatie toe te passen, en zie dan welke pagina’s verbeteren en hoe gebruikers je site nu gebruiken.