050-3118566 of via Whatsapp: 06-48854696 (ook in het weekend) info@uwweb.nl
april 10, 2019

3 Vragen waardoor je een betere website kan maken

Zodra je besloten hebt om een website te maken, kan het verleidelijk zijn om direct bezig te gaan met de “leuke” dingen- Kleuren kiezen, foto’s selecteren, verschillende lettertypen vergelijken…

Maar voordat je erin duikt, ga ik proberen je te overtuigen om nog even te wachten.

Sommige artikelen online zullen je aanraden om eerst 50 tot 100 vragen te beantwoorden voordat je überhaupt begint met het bouwen van een website. Dit is niet zo’n soort artikel. Maar als je even de tijd kan nemen om drie basisvragen te beantwoorden – En dan bedoel ik écht beantwoorden – over je toekomstige website, dan zul je veel meer plezier hebben in de latere stappen, en een betere website bouwen.

Wat als je al een website hebt? Geen probleem- Je kunt nog steeds antwoord geven op deze vragen, en die antwoorden gebruiken om je site aan te passen en hem te blijven verbeteren.

1. Wat is mijn doelgroep?

Hint: Het antwoord is niet “iedereen”.

Op het moment dat je je verschillende doelgroepen kent, zullen de inhoud, toon, en structuur van je website op zijn plek vallen.  Voordat je zegt “Ja, ja, ja, ik weet wat mijn doelgroep is, het zijn mijn klanten,” zorg ervoor dat je deze vragen over je doelgroep kan beantwoorden:

  • Weten ze wie jij bent?
  • Hoe veel weten ze al over jou bedrijf/prduct?
  • Wat voor interesses hebben ze?
  • Welk beeld wil je aan ze overbrengen?
Je zou ook meerdere doelgroepen kunnen hebben- Bijvoorbeeld, een doelgroep zou kunnen bestaan  uit je huidige klanten, en een andere zou kunnen bestaan uit je mogelijke klanten. Beide doelgroepen zullen op je website komen voor andere informatie. Het verschil herkennen -en er naar plannen- zal helpen met het zeker weten dat de beide doelgroepen snel kunnen vinden waar ze naar opzoek zijn. Bijvoorbeeld:
 
  • Nieuwe bezoekers: Als je een freelancer bent of iemand die professionele service biedt, dan is het waarschijnlijk dat veel van je klanten nieuw zijn, en je zult je moeten introduceren en aangeven wat voor service je levert. Zodra je de nieuwe klant hebt, weten ze al wie je bent en zullen ze misschien niet zo snel meer je site bezoeken; ze kunnen je ook gewoon aanspreken.
  • Terugkerende bezoekers: Als je een website of een organisatie runt, met een evenementenkalender, blog, etc., dan zul je waarschijnlijk merken dat de meeste bezoekers van je site al weten wie je bent en je site zullen bekijken voor nieuws en recente updates. Dus hoewel het goed is om te oefenen met beschrijven wat je organisatie doet, voor veel van je bezoekers zal het niet relevant zijn.
  • Een mix van beide: Als je een online winkel of een blog runt, dan is het waarschijnlijk dat je een mix van nieuwe en (hopelijk) terugkerende bezoekers hebt, wat betekent dat je een structuur moet ontwerpen wat voor beide doelgroepen werkt.
  • Als je al een website hebt, dan kun je precies uitvinden wat jouw mix van nieuwe en terugkerende bezoekers is door gebruik te maken van Google Analytics.
 
Dus de website prioriteert de behoeftes van regelmatige bezoekers op de hoofdpagina, maar biedt ook een makkelijke weg aan voor nieuwe bezoekers om georiënteerd en betrokken de raken.
 
Merk op dat je doelgroep -en jouw begrip van hen- kan veranderen naar een tijdje. Het is een goed idee om zo nu en dan je doelgroepen te checken zodat je zeker weet dat jouw website nogsteeds de interesses van jouw bezoekers tegemoet komt.
 

2. Wat zijn de top drie dingen die bezoekers zouden moeten kunnen doen wanneer ze mijn website bezoeken?

 
Zodra je de eerste vraag over je doelgroep beantwoord hebt, kun je verder gaan met wat je doelgroep eigenlijk gaat doen op je website.
 
Sommige web-developers starten met vragen wat het “doel” van een website is. Ik persoonlijk vind die vraag te breed. Een doel kan zijn om klanten te vergen, informatie te verspreiden, geld te verdienen, de wereld over te nemen, etc. Maar het is niet altijd behulpzaam wanneer je een website aan het plannen bent.
 
Andere developers herschrijven de vraag meer naar basistermen-Wat moeten de bezoekers kunnen doen op jouw site? Het is een bedrieglijk simpele vraag die helpt met het gesprek over “doelen” meer realistisch te maken. En het idee van de oefening is om drie actie objecten te prioriteren. Niet één. Niet tien. Drie.
 

Sommige voorbeelden van antwoorden op deze vraag kunnen zijn:

  • Aanmelden voor updates
  • Doneren voor jouw doel
  • Alles kopen!
  • Leren wie je bent
  • Begrijpen wat jouw product doet
  • Jouw locatie vinden/contactinformatie
  • Voorbeelden van jouw werk zien
  • Je laatste aankondigingen lezen
  • Je laatste liedje downloaden
Alles wat niet in de top drie belandt kan nog steeds in je site verwerkt worden, maar het zou niet je focus moeten zijn. Als je alleen je lijst kan verminderen tot 10 objecten, dat verwacht je waarschijnlijk dat mensen veel te veel bereiken op je website- wat betekent dat je te veel opties geeft, dat mensen niet kunnen vinden wat ze nodig hebben, en ze misschien snel je site zullen verlaten om iets anders op te zoeken.
 
Wat kun je nog meer verdienen door het beantwoorden van deze vraag?
  • Het helpt met het stroomlijnen van je site en het focussen op datgene waar je bezoekers opzoek naar zijn. Natuurlijk betekent dit niet dat je slechts drie dingen op je website kan aanbieden. Het betekent slechts dat je drie dingen benadrukt en goed beschikbaar stelt. Dit kan je er ook van weerhouden om een van de meest voorkomende website fouten te maken- te veel objecten in je bovenste navigatiebalk stoppen.
  • Het helpt je om je te verplaatsen in je bezoekers’ schoenen (Ook wel bekend als “gebruiker gefocust design”). In het kort, gebruiker gefocust design betekent dat je iets ontwerpt gebaseerd op de gebruikers’ eigen verwachtingen en behoeftes, in plaats van ze te forceren om jouw manier van aanpak te leren en zich aan aan te passen. Nadenken over wat je bezoekers willen bereiken kan je helpen met het ontwerpen van een site die makkelijk is voor hen om te gebruiken, in plaats van een site die gefocust is op jou en jouw interesses.
  • Het helpt je jouw “minimaal rendabel product” uit te zoeken – wat zijn de essentiële dingen om je website van de grond te krijgen? Deze aanpak weerhoudt je ervan om te diep op details in te gaan of om pagina’s en pagina’s aan inhoud te schrijven voordat je überhaupt je site van de grond hebt.

 

3. Met welke materialen ga ik te werk?

 

Als je de stukken waar je mee moet werken kunt schetsen, zal het makkelijker zijn om te zien wat er mist en wat je moet verzamelen om dat minimaal rendabel product te creëren. Het zal je ook laten zien welke dingen misschien onnodig zijn omdat ze niet passen bij je antwoorden op vragen 1 en 2.

 

Afbeeldingen

Vaker en vaker maken de afbeeldingen tegenwoordig de website. Ze helpen met het vaststellen van een stijl en sfeer op je website, om tekst op te breken, om lezers betrokken te houden, en vaak zorgen ze ervoor dat de templates er geweldig uit zien.

Vraag jezelf of je alle foto’s hebt die je nodig hebt, en bekijk de kwaliteit waarop je ze nodig hebt om ze er op hen best uit te laten zien. Voorbeelden van foto’s die je misschien nodig kan hebben zijn:

  • foto’s voor op de achtergrond van je website
  • productfoto’s
  • een portretfoto of een andere flatterende foto van jezelf
  • het kan ook leuk zijn om wat behind-the-scene foto’s van je kantoor of werkplek op je “Over mij” pagina te plaatsen zodat mensen je kunnen leren kennen.
Je hoeft niet al deze foto’s zelf te nemen- er is een groeiende lijst met websites die hoge kwaliteit stock foto’s aanbieden zonder kosten. Het is ook makkelijker dan ooit om hoge kwaliteit foto’s the maken met je smartphone. Zorg wel dat je zeker weet dat de afbeeldingen groot genoeg zijn om mooi uit te komen op elke beeldgrootte.

 

Tekst

Onthoud dat wat je schrijft niet in steen gegraveerd is. Een deel van de schoonheid van een eigen website hebben is dat je de tekst aan kan passen wanneer je wilt.

Je hebt waarschijnlijk ook niet zoveel tekst nodig als je denkt, aangezien de bezoekers waarschijnlijk niet veel tijd zullen spenderen aan het lezen ervan. Het lezen van tekst op scherm is mentaal en fysiek veel inspannender dan lezen op papier, en mensen onthouden er vaak ook minder van als ze het op een scherm lezen.

Dus probeer niet te veel tekst te schrijven voordat je eigenlijk begint met het creëren van je website. Tekst wat er normaal uitziet in een Word document of op een geprinte brochure kan er veel te lang uit zien zodra het op scherm verschijnt.

Een plek waar ik zou zeggen niet zuinig te zijn met tekst is op de “Over mij” pagina. Dit is waar je je verhaal kan vertellen wat jou uniek maakt.

Extra’s

Zodra je weet wat voor afbeeldingen en tekst je op je website wil hebben om te beginnen, kan je ook beginnen met nadenken over andere elementen wat leuk is om te hebben:

Maar onthoud dat tenzij deze bijkomstigheden direct gerelateerd zijn aan je doelgroep en je top drie objecten waarvan je wil dat ze er gebruik van maken, deze dingen waarschijnlijk niet nodig zijn om je site van de grond te krijgen.

Wees niet bang om het concept ” Kill Your Darlings” toe te passen.

Het is een oude expressie onder schrijvers,wat betekent dat je niet bang moet zijn om je favoriete concepten weg te gooien voor het goed van het complete idee.
 
Hetzelfde geldt ook voor websites. Je hebt misschien een materiaal wat je absoluut geweldig zou vinden om op je website te hebben- fotogalerijen van elk evenement dat je ooit gehost hebt, widgets en pop-ups die allerlei coole dingen beloven te doen, honderden werkvoorbeelden voor mensen om doorheen te scrollen… Maar als je kritisch kan kijken naar deze inhoud en kan onthouden wat je doelgroep is en wat je eigenlijk wil dat ze bereiken, zul je erachter komen dat deze inhoud niet echt nodig is. Er afscheid van nemen zal, je hebt mijn belofte, een betere, overzichtelijkere en succesvollere website creëren.

 

Een sterke grondslag leggen voor je website.

Dus probeer deze drie vragen eens, en onthoud dat elke overvloeit in en informeert over de volgende:

  • Wat is mijn doelgroep?
  • Wat zijn de top drie dingen die bezoekers zouden moeten kunnen doen als ze mijn website bezoeken?
  • Met welke materialen ga ik te werk?

Websites kunnen en zouden moeten evolueren na een tijd- het is niet nodig om alles voorbereid en beslist te hebben voordat je begint. Maar wanneer je weet wie er waarschijnlijk op je site gaat kopen en wat je wil dat ze doen zodra ze er komen, zullen de inhoud, structuur en andere stukken op hun plek vallen. En dat is waar het echt leuk wordt!

Heeft u uw website via  uwwebpro+: goedkope website  laten maken dan helpen we u hier graag mee en passen we deze punten toe op uw website , vanzelfsprekend binnen onze service!

EENVOUDIG een Goedkope website laten maken met resultaat!

Laat een professionele en goedkope website maken voor slechts  €295,-