050-3118566 of via Whatsapp: 06-48854696 (ook in het weekend) info@uwweb.nl
oktober 11, 2017

Starten als Freelancer of ZZP-er

Misschien heeft  u er ook wel eens aan gedacht om te starten als ZZP-er of als freelancer. Vaak worden deze begrippen door elkaar gebruikt, en dan is het in feite niet meer duidelijk wat met de begrippen bedoeld wordt. Vooraleer we verdergaan, vinden we het belangrijk om de twee begrippen wat meer te verduidelijken.

De afkorting ZZP

ZZP is een letterwoord waarvan de letters Zelfstandige Zonder Personeel betekenen. In de praktijk betekent dit dat de zelfstandig ondernemer in kwestie inderdaad geen werknemers in dienst heeft en feitelijk een eenmanszaak runt. De ZZP-er runt zijn eigen bedrijf en heeft daarvan zijn hoofdactiviteit gemaakt. ZZP-ers zijn altijd zelfstandige ondernemers met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Zelfstandig ondernemen is als het ware hun hoofdactiviteit.

De freelancer

Een freelancer kan zowel een ZZP-er als een werknemer zijn. De freelancer werkt voor meerdere, steeds wisselende opdrachtgevers. Freelancers zijn terug te vinden in verschillende sectoren. Er zijn o.a. freelance schrijvers, fotografen, ICT-ers en nog andere beroepen die vaak niet op vaste basis uitgeoefend worden. Vaak wordt een freelance activiteit uitgeoefend onder het statuut van zelfstandig ondernemer, maar we mogen niet uit het oog verliezen dat freelancers ook als werknemer kunnen tewerkgesteld worden.

Freelance werk als ZZP-er

Sommige mensen kiezen er bewust voor om niet altijd voor dezelfde baas of opdrachtgever te werken en steeds losse opdrachten aan te nemen in plaats van op vaste basis of volgens een vast patroon te werken. Wanneer freelancer je hoofdberoep is, doe je er volgens goed aan om voor het statuut van ZZP-er te kiezen.

Je kunt er ook voor kiezen om freelancewerk te verrichten als werknemer, maar in de praktijk brengt dit heel veel papierwerk met zich mee. Voor iedere job die je aanneemt, wordt je dan een contract van bepaalde duur aangeboden. Voor wie vele kleine achtereenvolgende jobs uitvoert, betekent dit een bijna eindeloze reeks van contracten. Dit zorgt onvermijdelijk voor nodeloos veel administratieve rompslomp en een groot aantal officiële werkgevers.

Wanneer je ervoor kiest om freelancewerk als ZZP-er uit te voeren, dan heb je slechts een statuut en blijf je steeds je eigen baas.

Je eigen zaak starten als ZZP-er

Wie als ZZP-er een eigen zaak wil starten, kan dit bijvoorbeeld doen onder de vorm van een eenmanszaak of in de vorm van een BV. Wat het verschil is tussen deze twee statuten, kun je op overzichtelijke wijze terugvinden op de site van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar vind je een overzichtelijk stappenplan voor het starten van een bedrijf

Het is belangrijk om als ZZP-er zekerheid te hebben over het statuut waarin je werkt. Behalve de BV of de eenmanszaak zijn er voor de ZZP-er nog tal van andere statuten mogelijk. Deze werden netjes op een rijtje gezet op de site van de Rijksoverheid.

Je rechten als ZZP-er

Zeker voor wie voorheen altijd als werknemer werkte, zijn er een aantal dingen waarop moet gelet worden. Een van die belangrijke vragen die je jezelf best stelt is: “Heb ik als ZZP-er recht op bepaalde uitkeringen?”. Ook op deze vraag en vele anderen vind je een antwoord op de site van de Rijksoverheid ) Wellicht vraag je je ook af of het mogelijk is om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Ook hierop kan de website van  Rijksoverheid een antwoord geven;

Hoe belangrijk is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor een ZZP-er?

Hoewel je waarschijnlijk zelf al aangeeft door middel van je juridisch statuut of je een zelfstandig ondernemer dan wel een werknemer bent, kan het gebeuren dat daar in het geval van freelance arbeid enige onzekerheid over bestaat. Het is heel erg belangrijk om te weten wat je statuut is. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor de belastingdienst, het UVW en je opdrachtgever. Deze diensten moeten namelijk weten welke premies ingehouden moeten worden om je rechten op sociale zekerheid te vrijwaren. Wat de VAR precies allemaal inhoudt, vind je hier )

Door middel van de VAR kunnen alle instanties met zekerheid bepalen dat je wel degelijk een zelfstandig ondernemer bent en geen werknemer.

Momenteel is er sprake van dat de VAR op termijn gaat verdwijnen. De reden hiervoor is dat een aantal werkgevers er misbruik van maakt om hun werknemers niet als loontrekkenden te hoeven inschrijven. Er wordt aan een nieuwe regeling gewerkt die deze misbruiken tegen te gaan. De ingang van de nieuwe maatregelen wordt verwacht op 1 januari 2016. Tot deze datum blijft het VAR van kracht.

Promoot je bedrijf door middel van een goedkope website!

Wanneer je je bedrijf start als ZZP-er is ook belangrijk om je bedrijf te promoten of reclame te maken voor die diensten die je aanbiedt. Daar hoort natuurlijk ook een professionele website bij. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het laten bouwen van een site een dure zaak is. Bij uwweb.nl leer je al gauwe dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Bij uwweb.nl kun je een goedkope website laten bouwen die er zeer professioneel uitziet en daarnaast ook goed vindbaar is volgens alle laatste standaarden . Zo ga je onder de beste omstandigheden van start als ZZP-er!

Straal professionaliteit uit met een uniek mailadres.

Naast een website dient een e-mailadres ook als visitekaartje voor je onderneming. Een belangrijke mail naar een potentiële klant of opdrachtgever versturen vanuit een e-mailadres dat je jaren geleden hebt aangemaakt, kan onprofessioneel overkomen. Met eigen email  is dit eenvoudig op te lossen. In 4 simpele stappen kies je een uniek e-mailadres dat jouw website vertegenwoordigd en past bij wat je als freelancer of ZZP-er doet.

Je bepaalt zelf wat er voor én achter de apenstaart komt te staan. Heb je als ondernemer liever meerdere e-mailadressen nodig? Met Jouw E-mail kan je met 1 account maar liefst 6 adressen aanmaken, die je voor verschillende doeleinden kan inzetten. Denk bijvoorbeeld aan contact@janfotografie.nl, vragen@janfotografie.nl en factuur@janfotografie.nl. Een bijkomend voordeel is dat je berichten niet geanalyseerd worden voor advertentiedoeleinden, iets wat wel bij gratis e-mailproviders gebeurt. Zo blijft jouw inbox ook echt alleen van jou.

EENVOUDIG een Goedkope website laten maken met resultaat!

Laat een professionele en goedkope website maken voor slechts  €295,-