050-3118566 of via Whatsapp: 06-48854696 (ook in het weekend) info@uwweb.nl
november 16, 2021

Tips voor het afnemen van een online interview

Vandaag de dag is het zeer gebruikelijk dat interviews met sollicitanten op afstand worden afgenomen. Ook door middel van een online interview kun je een goed beeld krijgen van een sollicitant. Het is echter nog belangrijker dan met een gewoon interview dat je de juiste vragen stelt. Het nadeel van een online interview is namelijk dat je geen beeld hebt van non-verbale communicatie. Wil jij toch een goed beeld krijgen van een kandidaat door middel van een online interview? Lees dan onderstaande tips door.

1. Stel duidelijke vragen

Het is zeer belangrijk om duidelijke vragen te stellen. Zorg er dus voor dat je goed verstaanbaar bent. Probeer moeilijke woorden en vaktermen ook zoveel mogelijk te vermijden. Tijdens een online interview is men minder snel geneigd om te vragen wat je precies bedoeld. Het is zonde als je hierdoor een verkeerd beeld krijgt van een kandidaat.

2. Stel alleen vragen die relevant zijn

Belangrijk is om alleen vragen te stellen die ook echt relevant zijn voor de functie waar een kandidaat op solliciteert. Op die manier kun je aan het eind van het gesprek namelijk het best beoordelen of iemand wel of niet geschikt is.

3. Laat kandidaten eerst vragenlijsten invullen

Het kan een goed idee zijn om je kandidaten eerst vragenlijsten in te laten vullen voordat je überhaupt aan een online interview begint. Tijdens een interview is het namelijk lastig om bepaalde eigenschappen, zoals intelligentie bijvoorbeeld, te beoordelen. Door je kandidaten eerst een vragenlijst in te laten vullen, kun je hier een beter beeld van krijgen.

4. Zorg ervoor dat vooral de kandidaat aan het woord is

Belangrijk is om jezelf en het bedrijf altijd goed te introduceren. Daarna is het echter van belang dat voornamelijk de sollicitant aan het woord zal zijn. Je wilt immers wel een goede indruk krijgen van de kandidaat. Wat je absoluut wilt voorkomen, is dat je aan het eind van het gesprek nog steeds niet goed weet wie iemand is.

5. Controleer of alles naar behoren werkt

Als je een online interview gepland hebt, is het belangrijk om vooraf te controleren of je verbinding, camera en microfoon naar behoren werken. Het is ontzettend vervelend als je er op het laatste moment achter komt dat er technische problemen zijn. Controleer dit daarom ruim van tevoren.

6. Stel liever geen gesloten vragen

Tijdens een online interview kun je beter geen gesloten vragen stellen. De kans is dan namelijk groot dat je ook een kort antwoord krijgt. Je kunt daarom het best gebruikmaken van open vragen. Denk bijvoorbeeld aan vragen als “waarom ben jij een goede aanvulling op ons team?”. Dit is een vraag waar een kandidaat wel echt over moet nadenken.

7. Maak duidelijke afspraken over het interview

Het is belangrijk dat een kandidaat precies weet hoe het interview zal plaatsvinden. Veel mensen zijn gewend om te solliciteren door middel van een persoonlijk gesprek. Wanneer iemand atechnisch is, dan kan een online interview echter een uitdaging zijn. Wees daarom zo duidelijk mogelijk.

 

EENVOUDIG een Goedkope website laten maken met resultaat!

Laat een professionele en goedkope website maken voor slechts  €295,-