050-3118566 of via Whatsapp: 06-48854696 (ook in het weekend) info@uwweb.nl
augustus 11, 2018

Kies de juiste domeinnaam

Wanneer u een website wilt beginnen, dan is het kiezen van een domeinnaam het eerste waar u mee aan de slag moet. De kans is zeer groot dat uw gewenste naam al in gebruik is. Het is dan zaak om een geschikt alternatief te bedenken. Het moet een goede zijn, want uw domeinnaam is het herkenningspunt van uw klanten en bezoekers. De naam moet beschrijven waar uw website over gaat en makkelijk te onthouden zijn.

Het bedenken van een naam

De juiste domeinnaam kiezen kan een moeilijke taak zijn en voor veel problemen zorgen. Er zijn alleen al in Nederland miljoenen domeinnamen in gebruik en dit worden er dagelijks meer. Hieronder kunt u een aantal tips vinden die u kunnen helpen met het bedenken van een geschikte domeinnaam voor uw website.

Eigenschappen

Een effectieve domeinnaam moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn geen vereisten, maar zijn wel erg belangrijk om in gedachten te houden:

  • Houdt uw domeinnaam zo kort mogelijk. Eén woord is het meest effectief. Kijk maar naar bekende websites zoals Google, Ebay, Bol en Amazon. Dit zorgt ervoor dat uw naam herkenbaar is en makkelijker te onthouden. Een lange naam is iedereen alweer vergeten zodra ze uw website verlaten.
  • Wanneer u toch een langere domeinnaam wilt gebruiken, pas dan nooit meer dan één koppelteken (-) toe. Als er meer gebruikt worden dan wordt het rommelig. Gebruik bij voorkeur geen koppeltekens.
  • Zorg ervoor dat de naam niet verkeerd gelezen of geïnterpreteerd kan worden. Het moet duidelijk zijn. Anders loopt u kans dat uw klanten op de website van uw concurrent terecht komen wanneer ze eigenlijk naar u op zoek zijn – dat is wel het laatste wat u wilt natuurlijk!

Wanneer u de perfecte domeinnaam hebt gevonden, moet u uiteraard gaan kijken of deze inderdaad nog beschikbaar is. Dit kunt u eenvoudig hier doen.

Wat voor domeinnaam

Als u een website maakt voor uw bedrijf dan is het waarschijnlijk verstandig om uw bedrijfsnaam te gebruiken als domeinnaam. Deze zal in de meeste gevallen nog niet bezet zijn. Maar het kan ook zo zijn dat u een webshop wilt beginnen waar u bijvoorbeeld laptops verkoopt. In dat geval zou een domeinnaam als laptopskopen.nl ideaal zijn. Echter, deze zal zonder twijfel al bezet zijn. U zult dan creatief moeten zijn door bijvoorbeeld een synoniem te gebruiken, bijvoorbeeld notebookskopen.nl.w

Wanneer u met uw website voornamelijk werkzaam wilt zijn binnen een bepaalde regio of provincie kan het ook heel effectief zijn om een domeinnaam zoals laptops-utrecht.nl te registreren. Dit zal uw ranking in de zoekmachines ook ten goede doen, omdat een Lokale Zoekopdracht (Local Search) vandaag de dag een streepje voor heeft.

Domeinextensie

Een domeinnaam is niet compleet zonder een extensie. Dit is het .nl of .com gedeelte. Het is verstandig om een .nl extensie te gebruiken wanneer uw website in het Nederlands is en u in Nederland zaken doet. Dit heeft namelijk invloed op uw ranking in de zoekmachines. Echter, wanneer u een perfecte domeinnaam heeft gevonden en deze is al bezet op zowel .nl als .com, dan kunt u ervoor kiezen om deze een minder bekende extensie te geven zoals .net of .org. Deze komen minder voor maar zijn qua effectiviteit niet veel minder. Maar als uw directe concurrentie de .nl extensie heeft is het niet verstandig om de .net variant te kiezen, omdat u dan weer kans loopt dat uw bezoekers bij uw concurrent terecht komen.

Kortom, een domeinnaam is het eerste en het belangrijkste onderdeel van uw website, denk dus goed na voordat u een domeinnaam laat registeren!

EENVOUDIG een Goedkope website laten maken met resultaat!

Laat een professionele en goedkope website maken voor slechts  €195,- 

Actieplan (nieuwe) website

Binnen 2 weken hoger in Google!

Meer bezoekers & meer verkopen
Gratis E-book met meer dan 52 Actiepunten!

Bedankt, Kijk in uw inbox voor het boek!

Chat openen
Hoe kunnen we je helpen?
Hoe kunnen we je helpen?