Merkenrecht en handelsnamen hebben grote invloed op domeinnaamrecht en domeinen. Domeinnamen zijn binnen het merkenrecht dan ook vaak onderwerp van gesprek. Daarnaast is het kopen en verkopen van domeinnamen heel gebruikelijk en kunnen daar grote bedragen mee zijn gemoeid.
Ondanks dat zoekmachines er minder waarde aan hechten dan vroeger, zijn “exact matching domeinnamen” namelijk nog steeds erg belangrijk. Een mooie flitsende naam is leuk, maar als je Loodgieter Jansen bent uit Amsterdam, dan is www.loodgieterjansenamsterdam.nl toch echt een goede domeinnaam om jouw vindbaarheid en de start van jouw bedrijf een goede kickstart te geven. Niet zo gek dat het kopen en verkopen van domeinnamen bloeiende handel is. Maar daar komt wel een aantal juridische zaken bij kijken. Want is een domeinnaam een zaak en kan je het dus als zodanig overdragen?
Definitie domeinnaam
De definitie van een domeinnaam is lastig te geven en daarom leggen we de opbouw uit. Elk adres op internet is uniek. Elke website heeft een unieke naam met een unieke extensie. De domeinnaam is vaak de bedrijfsnaam. De extensie is .nl of .com, maar kent nog vele andere vormen. Elke website heeft dus een uniek adres zodat daar geen verwarring over ontstaat of misbruik van kan worden gemaakt.
Hoe zit het juridisch?
De domeinnaam is dus – net als de handelsnaam of een merk – bedoeld om jouw bedrijf te kunnen onderscheiden van andere bedrijven. Toch valt de domeinnaam niet onder merkenrecht en dat maakt het er juridisch gezien dus niet makkelijker op. Juridisch gezien is de domeinnaam geen zaak en geldt het “wie het eerst komt, wie het eerst maalt principe”.
Claim jij een website met eerder dan een concurrent, dan is hij van jou en heeft de ander over het algemeen pech. Dit kan wel anders zijn als je met een domeinnaam inbreuk maakt op merkenrecht en merknamen.
Eigenaar
Zoals hierboven is aangegeven, is een domeinnaam geen zaak en daarom is het lastig om van een juridisch eigenaar te spreken. Om die reden worden domeinnamen via een overeenkomst vastgelegd en geregistreerd.
In Nederland doet Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland dat, maar het kan ook via een andere registry in de wereld.
Als je een domeinnaam wilt verkopen, dan gaat dat ook altijd met een overeenkomst. Maar dan is een contract tussen de koper en verkoper nodig. Zodra de overeenkomst is ondertekend en de koopsom betaald, zal een token worden afgegeven zodat de domeinnaam kan worden verhuisd. Daarmee is de koop of verkoop van de domeinnaam afgerond.
Dit is niet echt fraudegevoelig en gebeurt op grote schaal. Wat wel veel voor discussie zorgt de laatste jaren is de stok die webdevelopers graag achter de deur houden. Zij registreren voor klanten een domeinnaam, maar houden deze zelf in bezit en zorgen er ook voor dat zij eigenaar blijven en de klant slechts gebruiksrecht heeft. Webdevelopers doen dit om ervoor te zorgen dat ze een troef hebben als een klant niet betaalt of niet meer kan betalen.
Veel bedrijven weten dit echter niet en komen er pas achter als ze de overeenkomst met de webdeveloper willen opzeggen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand zijn bedrijf verkopen gaat.
Inbreuk
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, biedt het deponeren van een handelsnaam bij de KvK geen bescherming. Doordat je met jouw bedrijf en de daarbij horende handelsnaam naar buiten treedt krijg je bescherming.
Voorbeeld
Als je loodgieter Jansen bent die we hierboven noemen, zou je kunnen stellen dat je inbreuk maakt op een handelsnaam omdat je jouw bedrijf loodgieter Jansen noemt. Maar daarvan zijn er ontzettend veel en gelukkig zijn handelsnamen ook regiogebonden. Zo kunnen er makkelijk Loodgieters Jansen zijn in Amsterdam en in Eindhoven zonder dat sprake is van inbreuk. Dit geldt ook voor de domeinnaam die ze gebruiken naast het feit dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt geldt. Ben je de eerste die loodgieterjansen.nl vastlegt, dan is dat jouw domeinnaam en maak je er geen inbreuk mee op die van loodgieter Jansen uit een andere plaats.
Anders wordt het als je voor verwarring zorgt. Goed voorbeeld hierbij is het merk Ajax. Ajax is een voetbalclub, een allesreiniger en een merk voor brandblussers. Ajax heeft www.ajax.nl als eerste vastgelegd en pleegt hiermee geen inbreuk op de handelsnamen van het bedrijf achter de allesreiniger of de brandblussers. Gaat Ajax naast shirts ook schoonmaakmiddelen via die website verkopen, dan kan je stellen dat er wel sprake is van inbreuk op het merkenrecht of de handelsnaam van schoonmaakmiddelen fabrikant Ajax.
Stel dat Ajax naast informatie over voetballen ook schoonmaakmiddelen of brandblussers zou gaan verkopen, dan kan je stellen dat voetbalclub Ajax inbreuk pleegt op de handelsnamen van de andere partijen. Zelfde is het geval als de website van de allesreiniger bijvoorbeeld jouwajax.nl is. Gaan zij daarop ook voetbalshirt van Ajax verkopen, dan ontstaat verwarring en pleegt de allesreiniger met zijn handelsnaam inbreuk op dat van voetbalclub Ajax.
Domeinnaam advies
Advocaten worden duur bevonden. En eigenlijk is dat ook nog steeds wel het geval. Veel advocaten prijzen zich hierdoor uit de markt en daardoor vindt nu een verschuiving plaats binnen de juridische wereld. Steeds meer zaken lopen via juristen en advocaten leggen de focus voornamelijk op de procespraktijk. Dit zal in de toekomst zorgen dat juristen goedkoper meer werk verzetten en dus bijvoorbeeld helpen bij het sturen van sterke juridische brieven als inbreuk is gepleegd maar niet direct een rechtszaak nodig is. Een advocaat zal nog wel juridisch advies geven, maar eerder gericht op rechtspositiebepalingen bij het inschatten van de kans of een zaak zal slagen of niet.