1. Kwaliteit telt
“Eén goedgeschreven, weloverwogen blog post kan je meer links en verkeer opleveren dan honderden gehaaste. Knip in kwantiteit en focus op kwaliteit.”
Schrijf beter één goede, kwaliteitsvolle post per week en spendeer vervolgens je tijd aan promotie. beslis over de beste blogfrequentie, maak je blog je eigen en vertel eigen verhalen, ervaringen. “Ik ben geen groot bedrijf. Ik ben een mens die andere mensen wil helpen”.
Op deze manier, zal je blog ervoor zorgen dat je lezers je leren kennen en van daaruit beslissen of ze al dan niet met jou willen werken in de toekomst.
2. Wees niet verlegen, promoot je blog!
Bloggen kan soms heel ondankbaar aanvoelen.
Deel je posts op je social media en in je nieuwsbrieven en magazines. Vertel al je contacten en collega’s over je blog en stuur een link naar je emaillijst. en neem je blog pagina op in je linkbuilding.
Hergebruik je inhoud door een SlideShare presentatie of video te creëren gebaseerd op je blog.
Wees niet verlegen. Deel en deel opnieuw. Zeker bij tijdloze content.
Je moet je bloginhoud niet handmatig gaan promoten. Je kan automatisatiemiddelen gebruiken zoals Edgar, Hootsuite en Buffer (wat ik gebruik) om je posts in te plannen. Win-win!
3. Maak een editoriaal schema
Een editoriaal schema zorgt dat ik kan nadenken over elke aankomende post, alle invalshoeken kan bekijken en mijn oren kan open houden voor wat anderen over het onderwerp te zeggen hebben.
Ik begin met een brainstorm over blogideeën. Wat interesseert mijn publiek? Hoe kan ik hen helpen? Je moet inhoud creëren die van waarde is voor je bezoekers.
Vervolgens kan je deze onderwerpen in je agenda zetten. Voeg ideeën toe naar aanleiding van evenementen of conferences in je industrietak, verjaardagen en productlanceringen (reviews zijn steeds goede blog posts). Je kan zelfs de seizoen je laten inspireren.
Ik gebruik een aantal middelen om mijn editoriale kalender aan te maken. Om te beginnen, gebruik ik het project management-middel Trello om mijn ideeën te verzamelen. Vervolgens ga ik verder met een (gouwe ouwe) papieren muurkalender zodat ik mijn hele jaar kan visualiseren in blog posts.
Van daaruit, geef ik mijn onderwerpen in in mijn Google Calendar. Vervolgens maak ik elke maand een Trello-bord aan voor elke aankomende post zodat ik online mijn informatie en ideeën kan verzamelen.
Een Trello-bord is een handig werktuig om je editoriale kalender bij te houden. Hier is een voorbeeld van Trello.
4. Neem je tijd om een geweldige titel te creëren
Van alle tekst die je schrijft, moet je het meeste tijd spenderen aan je titel. Zelf bereik ik het beste resultaat wanneer ik mezelf onder druk zet. Dus maak ik een titel die ik leuk vind en blijf ik eraan werken tot ik er helemaal gek van ben.
5. Begin eraan op gestructureerde manier
Eens ik mijn titel gevonden heb, kan ik beginnen schrijven. Over de jaren heen, heb ik geleerd dat je niet van de eerste keer voor een perfect artikel gaat. Schrijf gewoon je ideeën neer.
Je kan (en zal) altijd terugkomen om je inhoud te bewerken en je op de structuur te focussen. Zet jezelf dus niet teveel onder druk van in het begin. Het is veel makkelijker om vorm te geven aan een blog eens je wat woorden op papier hebt staan.
Eens klaar, kijk je naar de structuur. Ik stel mezelf steeds de vraag of de eerste paragraaf beklijvend is. Heb ik op de juiste manier vet, schuinschrift en spaties gebruikt? Zijn mijn paragrafen kort en kernachtig?
6. Gebruik beelden
We verwerken beelden 60.000 keer sneller dan tekst. Ik vind die statistiek fascinerend en dat is misschien ook waarom beelden zo’n belangrijke rol spelen in mijn blog. Wanneer ik schrijf, let ik op belangrijke punten en zinnen die visueel iets te bieden hebben. Ik kies typisch tussen twee en vier van die zinnen en plaats ze met regelmatige intervallen tussendoor in mijn blog.
Vervolgens ga ik nadenken over het type beelden dat ik kan gebruiken. Wil ik bijvoorbeeld met een infografiek werken? Of wil ik een belangrijk punt benadrukken door die tekst in een visueel relevant en adembenemend beeld te plaatsen?
Ik zoek deze beelden in online fotobibliotheken zoals iStockPhoto en Shutterstock . Deze bieden veel beelden van goede kwaliteit en vrij goedkoop. Als je echter op regelmatige basis beelden wil gebruiken, zoals ik, dan stel ik voor dat je auteursrechtenvrije websites probeert zoals Pixabay. Bij Pixabay kan je gratis beelden gebruiken en aanpassen.
7. Denk aan SEO wanneer je schrijft
Google houdt van nieuwe content, een van de redenen waarom regelmatig bloggen zo belangrijk is. Daarom is het belangrijk om ook aan je SEO te denken terwijl je aan het schrijven bent. Net zoals bij mijn webpagina-inhoud denk ik altijd na over mijn trefwoorden.
Ik prop mijn blog er niet vol mee maar ik doe wel mijn best om mijn posts te optimaliseren met trefwoorden en -zinnen.
8. Neem je tijd om te verbeteren
Het is zo belangrijk om jezelf de tijd te geven om je blog na te lezen en aan te passen . Ik neem altijd een pauze tussen het schrijven en nalezen want anders zie ik wat ik wil zien, eerder dan wat er effectief staat.
9. Vergeet je call-to-action niet
Er zijn vele redenen om een blog te beginnen. Je wil je publiek helpen, inspireren en onderhouden. Maar je wil ook dat je zaak profiteert van je blog.
Wat wil je dat je publiek doet na het lezen van je blog? Wil je dat ze zich inschrijven op je mailinglijst? Wil je dat ze nieuwe producten of diensten bekijken die je aanbiedt?
Wat ook de reden is, zorg ervoor dat je CTA (Call-to-action) simpel en duidelijk is voor je lezer.
10. Ga door – geef niet op!
Je moet jezelf de tijd geven om een publiek op te bouwen. Coherentie is belangrijk. Als je gerichte, waardevolle inhoud blijft creëren en deze promoot, dan zal je uiteindelijk wel slagen in je opzet.